İslam dini GDO'ya izin verir mi?

Kuşkusuz çağımızın en önemli sorunlarından biri de genetik kopyalama. İnsanlık öylesine bir sorunla karşı karşıya ki: bir kaç delinin kuyuya attığı taşı çıkarmak için geleceğini feda etmek gibi bir çıkmaza sürükleniyor insanlık. Bu açmaza karşı dinlerin nasıl bir çözümü duyarlı çevrelerinmerakını celbediyor. En çok merak edilense İslam'ın genetiğe nasıl bakışı.

İslam dini GDO'ya izin verir mi?

Genetik kopyalama yalnızca bitkiler ve hayvanlar için geçerli değil. İnsan nesli de aynı sorunla karşı karşıya. Genetiği değiştirilmiş gıda maddeleri ile yapılan tahrip sadece bu bitkileri değiştirmekle kalmayıp, insanların DNS'sını dolayısıla maddesel bütün yapısını bozuyor. 

Öte yandan insanın genetik kopyalamaya tabi tutulması sonrasında, kim kimin çocuğu, kim kimin annesi ya da babası, evlendiğiniz kişi anneniz, babanız, teyzeniz, halanız, dayınız, yeğeniniz hatta hatta oğlunuz yahut da kızınız bile olabilir. Bu kişinin kim olduğunu bilebilecek hiç bir kanıtta yok. Bu vahim tablo karşısında İslam'ın nasıl bir çözüm ürettiğini her Müslüman'ın bilmesi gerekiyor!

Nitelikli bir İslam Hukukçusu çağının yerişsinde değil çağında ileri de bir ufka sahip olmalı ki sorunlara çözüm üretebilsin.

Bu alanda Doç Dr İsmail Köksal'ın "Genetik Kopyalama'nın Fıkhi Yönü" isimli ufuk açıcı bir çalışması var. Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi olarak bu değerli çalışmanın yazarını kutlarken kitaplığınıza kazandırılması ve dikkatle okunması gereken bir eser olduğunu da hatırlatmak istiyoruz.

"Genetik Kopyalama'nın Fıkhi Yönü" isimli eserin kapak yazısı: "Dini ve ahlaki pek çok yönü bulunan genetik kopyalamadaki sınırı çizmek ve kendi sahasındaki icraat alanı için ana kuralları koymak, İslam hukukçularının görevleri arasındadır. Zira İslam dini, olanlara meşruiyet kılıfı hazırlayan bir din değil, olması gerekenleri belirleyen ve ona göre gelişmeler bekleyen bir dindir.

Bu çalışma, bu sahadaki ilmi gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan fıkhi soruları çözme amacına yönelik olarak hazırlandı. Fakat mesele bilimsel açıdan yeni, bu sebeple fıkhi yönüyle de önceden yeterince incelenmemiş olduğundan, mesele İslam´ın genel kurallarına göre ortaya konmaya çalışılmıştır."

Genetiği değiştirilmiş gıdalar helâl mi?

Yorum Yap

Diğer Haberler