Şifa taneleri

Son yılların en popüler meyvelerden biri nardır. Yeni bilimsel çalışmalar Nar suyunun prostat kanserini yavaşlattığı ortaya koyuyor. Peki zarif nar taneleri hakkında 14 asır önce Hz Muhammed s.a.v ne buyurmuş.

Şifa taneleri

Nar, Farsça bir isim. Nargillerden, yaprakları karşılıklı, çiçekleri büyük, koyu kırmızı renkte, küçük bir ağaç (Punica granatum).

 

Nar Çiçeği: Parlak kırmızı renk.

 

Nar Şerbeti:  Taze nardan içmek için yapılan şerbet

 

Kudret Narı: Sarı çiçekli, parçalı yapraklı, tırmanıcı ve bir yıllık otsu bir bitki. Bu bitkinin 10-15 santimetre uzunluğunda, iğ biçiminde, üzeri pürtüklü, önce yeşil ve sonra parlak sarı veya turuncu renkli meyvesi.

 

Son yılların en popüler meyvelerden biri nardır. Yeni bilimsel çalışmalar Nar suyunun prostat kanserini yavaşlattığı ortaya koyuyor. Amerika'nın California ve Los Angeles Üniversitelerinden 48 denek üzerinde yaptığı araştırma yaptı. Her gün yaklaşık 250 gram nar suyu içenlerle içmeyenlerin değerleri karşılaştırıldı. Nar suyu içenlerde prostat PSP (Prostata Spesifik Protein) oranındaki düşüşün, içmeyenlere oranla daha fazla olduğu tespit edildi.

Bilimin yeni keşfettiği Nar Kur'an-ı Kerim'de zikredilen meyvelerden biridir.

 

İbn-i Kayyim El Cevziyye'nin Tıbbu'n Nebevi adlı eserinde Nar'la ilgili şu bilgilere yer veriyor.

 

Cenab-ı Hak şöyle, buyurur: “(Bu iki cennetin) içlerinde (görülmedik) meyve, hurma ve nar vardır.” (Rahman Suresi 68)

 

İbn-i Abbas'tan -merfû ve mevkuf olarak- şöyle zikredilir: “Sizin şu narınızdan, cennet narından bir taneye aşılanmayan hiç bir nar yoktur”.

 

Bu sözün mevkuf olması en yakın bir ihtimaldir. Harb ve diğerleri Alî'nin (Allah Razı Olsun) şöyle dediğini zikrederler; “Narı, tanelerini çevreleyen zarıyla birlikte yiyiniz, zîrâ bu zar mîdenin sepileyicisidir”.

 

NAR'IN FAYDALARI

 

Narın tadı sıcak ve yaştır:

- Mîdeyî güçlendirir, içinde bulunan yu­muşak bir kabız maddesinden dolayı mîdeyi kuvvetlendirir, mîdedeki artıkları dışarı atar, acı safrayı ve kanı etkisiz bırakır.

- Boğaza, göğse ve

- Akciğere faydalıdır, öksürüğe iyi gelir.

- Suyu karnı yumuşa­tır,
- Vücûda kolay ve bol besin sağlar, inceliğinden ve yumuşaklığın­dan dolayı hızla çözülür.

- Mîdede az miktarda ısınma ve gaz yapar.

- Bundan dolayı cinsî arzuya yardımcı olur ve sıtmalılara iyi gelmez.

- Ekmekle yenildiği zaman ekmeğin mîdede bozulmasını önler.

- Mayhoş kısmı soğuk ve kuru bir yapıdadır.

- Kabız yapma özelliği vardır ve yumuşaktır.

- Yanma yapan mîdeye fayda verir, idrarı narın diğer çeşitlerinden daha fazla artırır.

- Safrayı dindirir.

- İshali keser,
- Kusmayı engeller.
- Artık maddeleri yumuşatır.

- Ciğerin ateşini söndürür.

- Organları kuvvetlendirir.

- Safraya dayalı kalp çarpıntısına, kalpte ve mîde ağzında duyulan acılara faydalıdır.

- Zarıyla birlikte suyu çıkarılıp, az miktarda balla birlikte merhem kıvamı­na gelinceye kadar kaynatılır ve bununla sürme çekilirse, gözdeki sa­rılığın kökünü keser, yoğun olan rutubetlerden gözü temizler.

- Bu mer­hem diş etlerine sürülürse diş etlerinde görülen gıcıklanmaya faydası olur.

- Zarıyla birlikte suyu çıkarılırsa, insanın içini sürdürür, koku ya­pan acı salgıları dindirir ve uzun süren sıtma nöbetlerine fayda sağlar.

- Narın mayhoş olanı, yapı ve etkinlik bakımından ekşi ve tatlı türlerinin arasındadır. Mayhoş nar, mayhoş kısmın yumuşaklığına bi­raz daha meyillidir.

- Nar tanesi balla birlikte dolama ve kötü yaralar için merhem olduğu gibi seçkin taneleri de kesikler için merhemdir.

- Narda bulunan pelletierine isimli bir maddenin bağırsaklardaki parazitler (kurtçuklar) üzerinde çok etkili olduğu ispatlanmıştır.

 

Derler ki: "Bir kimse yılda üç kez narın tepesini yalarsa, bir yıl süreyle göz ağrısına karşı güvence içinde olur".

 

Hz. Ali Efendimiz, nar yemeyi teşvik etmiş, narın içindeki zarlarla birlikte yenilmesini tavsiye etmiştir. “Narı zarıyla birlikte yiyin; o, mideyi temizler.” buyurmuştur. (Ahmed b. Hanbel, 5/382)

 

Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinden Ayhan Tekineş ‘Tıbb-ı Nebevî'de Meyve' adlı makalesinde şu görüş ve bilgilere yer veriyor ““Peygamber Efendimiz s.a.v., bir işin iyi ve güzel yapılmasını ister; işini iyi yapanları överdi. Faydalı ve kaliteli meyveler hakkındaki övgüleri sahabeleri meyveleri ıslah etmeye teşvik etmiştir. Resûl-i Ekrem Efendimiz, Medine'ye kendisini dinlemeye gelen heyetlere, bölgelerinde yetişen meyveler hakkında bilgi verirdi. Hicri 8. yılda kendisini ziyarete gelen Abdulkays heyetine beldelerinde yetişen hurma çeşitlerini anlatmış ve, “Sizin hurmalarınızın en iyisi ve en faydalısı barnîdir.” buyurmuştur. Heyette bulunanlar memleketlerine döndükten sonra barnî türü hurma dikmeye önem vermişler ve bir müddet sonra bütün hurma ağaçları barnî türü olmuştur. (Ahmed b. Hanbel, 3/432.)

Peygamber Efendimiz, istikbalde olacakları anlattığı bir hadislerinde kıyametten önceki dönemi tasvir ederken, yeryüzü bereketlenir; narlar o kadar büyük olur ki, bir tane narın gölgesinde bir grup insan gölgelenir ve onlar bir tek narı yiyip bitiremezler, şeklinde bir haber vermiştir. (Müslim, Fiten 110) Bu hadis-i şerifte meyvelerin genetik yapılarındaki değişiklik ve ıslah neticesinde meyvelerin ne kadar büyüyebileceği vurgulanarak bir yönüyle inanan insanların bu tür çalışmalarda öncü ve rehber olmaları teşvik edilmiştir.”

 

SON UYARI:

Raflarda satılan hazır meyve suları yerine “doğal nar” alıp suyunu çıkararak içmek yahut nar olarak tüketmek daha yararlıdır. Endüstriyel nar suları katkı maddeleri içerebilir, alkol ihtiva edebilir.

 Tıbb'ün Nebevi'nin diğer meddeleri için tıklayın

Yorum Yap

Diğer Haberler