Toz duman arasında GDO yönetmeliği

Ankara'nın son dakika golüne tepkiler dinmek bilmiyor. Birçok sivil toplum örgütünün yanısıra siyasi partiler de tepkiler gelmeye başladı.

Toz duman arasında GDO yönetmeliği

Ulusal Biogüvenlik Yasa Tasarısı hazırlayarak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açan hükümet, tepkiler üzerine 4 yıldır yapamadığı şeyi "yönetmelik" ile yaptı. Yeni düzenlemeye göre GDO'lu ürünlerin ithalatı ve üretilmesinin yolu "resmen" açılmış oldu.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'lu ürünlere yönelik çıkarılan yönetmelik değişikliği ile hükümet tarafından insan sağlığı hiçe sayılırken, ülke tarımının da tamamen uluslararası gıda sektörlerinin tekeline terk edildiğini bildirdi. Hükümeti bu yanlıştan dönmeye çağıran Yülek, ülke tarımını yakından ilgilendiren bu konunun Meclis gündeminden kaçırılarak bir yönetmelikle düzenlenmeye çalışılmasını da manidar bulduklarını kaydetti.

İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR

Yülek, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)'lu ürünlere yönelik çıkarılan yönetmelik değişikliği ile hükümet tarafından insan sağlığı hiçe sayılırken, ülke tarımının da tamamen uluslar arası gıda sektörlerinin tekeline terk edildiğini bildirdi. Hükümeti bu yanlıştan dönmeye çağıran Yülek, ülke tarımını yakından ilgilendiren bu konunun Meclis gündeminden kaçırılarak bir yönetmelikle düzenlenmeye çalışılmasını da manidar bulduklarını kaydetti.

Parti genel merkezinde dün Tarım eski Bakanı Musa Demirci ve Saadet Partisi GİK üyesi Prof. Dr. Latif Öztek ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, 26 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yönetmeliği ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin konuyla ilgili olarak 2005 yılında 'Ulusal Biogüvenlik Yasa Tasarısı' hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na imzaya açtığını anımsatan Yülek, ancak halkın tepkisinden çekinildiği için bu yasa tasarısının 4 yıldır Meclis'e gönderilemediğini anlattı.

TÜRKİYE TOHUM TEKELLERİNİN AĞINA DÜŞECEK

"Hükümet bu yasa tasarısını Meclis'e sevk edeceğine, bir yönetmelikle meseleyi halletme yoluna gitmiştir" tepkisinde bulunan Yülek, hükümeti bu yanlıştan vazgeçmesi konusunda sert bir dille uyardı. Aksi takdirde ülke tarımına büyük bir darbe vurulacağını bildiren Yülek, "Bu yönetmelikle ülkemiz tarımını yabancı, tekelci tohum şirketlerinin kontrolüne sokacak adım atılmıştır" eleştirisinde bulundu. Hükümetin geçtiğimiz yıllarda Cargill firmasına da benzer bir kıyak geçtiğini anlatan Yülek, çıkarılan yönetmelikle insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden GDO'lu ürünlerin ithalatının ve üretilmesinin resmen yolunun açıldığını söyledi.

AB ÜLKELERİ GDO'YU YASAKLIYOR

Bütün dünyanın organik tarıma yöneldiği bir dönemde Türkiye'nin tarımını GDO'lu ürünlere açık hale getirmesinin düşündürücü bir durum olduğunu vurgulayan Ertan Yülek, AB'nin bu ürünlerin üretimini, ithalatını, kullanımını kabul etmediğini bildirerek, başta Almanya olmak üzere Fransa, Hollanda, İtalya gibi bazı ülkelerin de bu ürünleri tamamen yasakladığına dikkat çekti.

GDO'lu ürünlerin, dünya gıda sektörüne hâkim olmak isteyen uluslar arası firmaların bir tuzağı olduğunu dile getiren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, özellikle İsrail ve ABD'nin ebter yani nesilsiz tohumlarla dünya gıda hâkimiyetini ele geçirmeye çalıştıklarını anımsattı. GDO'lu tohumların da nesilsiz olduğunun altını çizen Yülek, bu yönetmelikle Türkiye'nin her yıl tekelci firmalar tarafından soyulmasına göz yumulduğunu ve ülkenin geleceğinin ipotek altına gireceği uyarısında bulundu.

TÜKETİCİ NEYİ TÜKETECEĞİNİ BİLEMEYECEK

AyrIıca çıkarılan yönetmelikle GDO'suz ürünlerin etiketinde GDO'suz olduğuna dair ifadelerin kullanılmasının da yasaklandığını bildiren Yülek, "daha açık anlatımla, tüketici aldığı ürününün GDO'lu olup olmadığını öğrenemeyecektir.

Çünkü GDO'suz ürün tüketmek isteyen tüketici, aldığı ürünün GDO'lu olup olmadığını göremeyecektir. Sadece bu düzenleme bile yönetmeliğin ne kadar yanlış olduğunun bir delilidir" şeklinde konuştu.

Yönetmelikte yem sanayi için ithal edilecek GDO'lu ürünlerin tohumluk olarak kullanılmasını önleyen bir düzenleme ve mekanizmanın da bulunmadığını kaydeden Yülek, GDO'lu ürünlerin çocuk mamalarında ve beslenmelerinde kullanılmasının yasaklandığını söyledi. Çocuklarda kullanılmasının yasaklanmasının bile GDO'lu ürünlerin insan sağlığı için ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdiğini söyleyen Yülek, "Küçüklere, bebeklere zararlı olanın büyüklere zarar vermeyeceğini kim iddia edebilir? GDO'lu ürünlerden bebekler zarar görüyorsa, bebeğe süt veren annenin zarar görmemesi mümkün mü?" dedi.

 

Yorum Yap

Diğer Haberler