AB'ye göre çöplükten giyinmek şart
Avrupa Birliği'nin pamuk kıyafetlere yönelik yasak kararı tek dünya, tek din, tek sağlık, tek para derken tek kıyafete çağına geçilmesinin yeni habercilerinden biri olarak yorumlandı.
Avrupa Birliği (AB), çevreyi koruma masalları doğrultusunda plastik ve tekstil sektörlerinde büyük değişikliklere hazırlandığı bildirildi. 2025’ten itibaren plastik şişelerin en az %25 geri dönüştürülmüş malzeme içermesi zorunlu hâle gelirken, tekstil sektöründe ise pamuk gibi geri dönüştürülmesi zor doğal liflerin yerine sentetik kumaşların teşvik edileceği bildirildi.
Plastik kullanımına katı düzenleme geliyor
AB’nin yeni çevre politikalarına göre zararlı PET plastikten üretilen şişeler 2025 itibarıyla en az %25 oranında geri dönüştürülmüş malzeme ihtiva edecekmiş. 2030 yılına kadar bu oran %50’ye, ardından da plastik şişe kapaklarının tamamen çıkarılamaz şekilde tasarlanması zorunlu hale gelecekmiş. Bunun mikroplastik kirliliğinin azaltılması hedefleniyormuş.
Pamuklu kumaşlar yasaklanacak mı?
AB'nin yeni politikasına göre tekstil sektöründe 2050 yılına kadar tüm ürünlerin geri dönüştürülebilir hâle getirilecek.
2030 itibarıylada
· Tekstil ürünlerinin %50’sinin en az kısmen geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmesi,
· %25’inin ise tamamen geri dönüştürülmüş plastik liflerden oluşması gerekecek.
AB’nin sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında pamuk liflerinin yerine, plastik şişelerden elde edilen sentetik zararlı kumaşların kullanımı teşvik edilecek. Pamuklu ürünlerin tamamen yasaklanması henüz kesinleşmese de, üreticilere bu yönde baskı uygulanacağı dile getiriliyor.
Üreticiler ve ihracatçılar için yeni dönem
Bu düzenlemeler, Avrupa pazarına ihracat yapan tekstil ve plastik üreticilerini büyük bir dönüşüme zorlayacak. AB ile ticari ilişkileri sürdüren ülkeler için bu kurallara uyum sağlamak kaçınılmaz olacak. Üreticiler, yenilenebilir ve sürdürülebilir materyallere yönelerek yeni düzenlemelere adapte olmak zorunda.
Tüketicileri neler bekliyor?
Tüketiciler, önümüzdeki yıllarda pamuk yerine zararlı sentetik ve geri dönüştürülmüş atık malzemelerden üretilen tekstil ürünleriyle daha sık karşılaşacak. Moda ve tekstil sektörünün bu yeni kurallara nasıl uyum sağlayıp sağlayamayacağı merak ediliyor
Bu kararla ne hedefleniyor?
Her ne kadar çevreyi korumak gibi bir amaç iddia edilse de aynlında bu bir yalandan ibaret. Çünkü pamuk, keten, kenevir ve yün dünyanın en sıhhi kıyafetleridir. Petrol kaynaklı kumaşlar ise insan bedeninde çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verir. Hatta çoğu cilt rahatsızlıkları ve kısırlığa sebebiyet verir. Buna rağmen toplumların sentetik kıyafetlere yönlendirilmesi "tek din, tek dünya, tek sağlık" şeklinde zetlenen şeytânî düzene şimdi de yeni bir madde ekleniyor.
Türkiye ne yapar?
AB'nin her kararınına kayıtsız şartsız uyan Türkiye'de ne olacağını merak eden yoktur. Zaten ülkedeki tekstil ürünlerin ezici çoğunluğu atık ve diğer petrol mâmüllerinden elde ediliyor.
Yorum Yap