Bunlar kanser yapıyor
Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA) palmiye yağının kanser yaptığı yönündeki açıklaması üzerine İtalya, Palm yağı içeren tüm ürünleri toplama kararı aldı. İtalya’dan sonra pek çok Avrupa Birliği ülkenin de toplatma hazırlığı içinde olduğu ileri sürülüyor. Türkiye’nin ise nasıl hareket edeceği merak konusu.
EFA: PALM YAĞI YAĞLARIN EN KÖTÜSÜ
Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA)'nın 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıkladı. Küresel baronların yönetimindeki Dünya Sağlık Örgütü, Palm yağının zararlı olduğunu kabul etmiş ancak gıdalarda kullanılmasına bir sınırlama getirmeye yanaşmadı.
İTALYA HAREKETE GEÇTİ
Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA)'nın raporunun ardından İtalyan makamları da bir çalışma yaptı ve rapor hazırladığı ortaya çıktı. Rapor sonrasında Palm yağı içeren ürünlerin toplatılmasına yönelik kamuoyu baskısı artınca İtalya hükümeti toplama kararı çıkardı.
Bazı firmalar ürünlerinden Palm yağını çıkarma kararı aldığını duyururken, Nutella gibi bazı firmalar ise lezzetin değişeceğini gerekçe göstererek kullanmayı sürdürdüğü kaydediliyor. Ürünlerindeki kanserojen yağları çıkarmamakta direnen batılı firmalar, düşen satışları artırmak için yeni reklam kampanyaları başlattı.
BASKILARIN ARDINDAN RAFLARDAN İNDİ
Nutella Ferrero'nun en önemli ürünü, şirketin senelik 10 milyar Avro'yu bulan satışlarının beşte biri Nutella'dan geliyor. CNN Türk'te yer alan habere göre Unilever ve Nestle gibi gıda üreticileri de palmiye yağını birçok üründe kullanıyor.
TÜRKİYE'DE DURUM NE?
Türkiye'de raflardaki ürünlerin büyük çoğunluğunda Palm yağı bulunuyor. Türkiye'nin en büyük gıda grubun bağlı bir şirketin pazara sunduğu Palm yağına yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan henüz bir açıklama gelmedi. Kanser yaptığı belirlenmiş bir ürün için Türkiye'nin önlem alıp almayacağı, harekete geçecekse bunun ne zaman olacağı bilinmiyor.
HİLELERE DİKKAT!
Üreticilerin Palm yağına yönelmesinin nedeni ekonomik olması. Yasak gelse dahi pek çok firmanın etiketlere yazmadan bu yağı kullanmaya devam etmesi mümkün. Yasaklama durumunda bugün ürünlerinde Palm yağı yazan ürünlerin yeni etiketlerinde yer almaması durumunda Bakanlığın analizle gerçeği tespit etmesi gerekir. En etkili önlem ise Palm yağı ithalatını durdurmak.
BİTKİSEL YAĞLAR ZARARSIZ MI?
Palm yağının kanserojen olduğunu araştırmasının doğru olduğu fikrinden hareketle yüksek ısıl işlem görmüş diğer bitkisel yağların yararlı olduğunu söylemek imkânsız. Bugün zararsız olduğu ileri sürülse de bunu doğrulamak şimdilik güç. Ancak piyasadaki zararsız tek yağın pastörize edilmemiş Sızma Zeytinyağı olduğu bir gerçek. Türkiye'nin diğer yağlardan vazgeçip Sızma zeytinyağına yönelmesi, zeytinyağı ihracatını durdurup iç piyasaya vererek toplumun sağlığını koruması yapılabilecek en doğru adım.
Palm Yağı Operasyonunda Amaç Malezya'yı Batırmak
Son günlerde palm yağı konusunda büyük bir karalama kampanyası var.
Tam bir yıl önce bu konuyla alakalı bir oyun olduğu haberini Helal Platform olarak yine yapmıştık. Burada herhangi bir firmayı yada markayı aklama çabasında değiliz 80'li yıllarda zeytinyağımız ve tereyağımız üzerinden oynanan oyunların bir benzerinin oynanmaya çalışıldığını göstermek durumundayız.
Aşağıda vereceğimiz çarpıcı rakamlarla oynanan oyunun neden ileri geldiğini açıkça ortaya koyacaktır.
Geçmişi yaklaşık 10 yıl öncesine dayanan palm yağı günümüzde birçok üründe kullanılıyor. Marketlerde ürünlerin hemen hepsinde rastlamanız mümkün. Ancak 10 yıl öncesine kadar palm yağının yerine mısır yağı kullanılıyordu. Mısır yağında ise dünyanın en büyük üreticisi ülke olarak ABD'nin çıkması tezgahın kaynağını açıklamaktadır.
Dünya Mısırözü Yağı üretimi, ülke bazında (2010) milyon ton
ABD 1.149.000
AB-27 255.000
Çin 210.000
Japonya 98.000
Brezilya 81.000
Güney Afrika C. 75.000
Güney Kore 53.000
Kanada 52.000
Türkiye 37.000
Diğer 340.000
Toplam 2,35 milyon ton
Bir de palm yağı üretim oranlarını değerlendirelim.
2016 yılı itibari ile Malezya ve Endonezya %31 ve %54 oranları ile toplamda %85'lik toplam oranla palm yağının ana üreticileridir. Aşağıdaki tablo 2010 yılına ait dünya yağ üretimini göstermektedir. Bu verilerden 5 yıl öncesinde %38'lik oranla mısırözü yağı yani Amerikan sermayesi ilk sırada yer alıyordu. Günümüzde ise neredeyse tamamen pazarını kaybetmiş durumdadır.
Dünya Bitkisel Yağ üretimi (2010) milyon ton
Palm yağı 42.00
Soya yağı 39.55
Kanola yağı 21.90
Ayçiçek yağı 9.77
Pamuk yağı 5.10
Mısırözü yağı 2.35
Diğer 11.88
Toplam 132.55
Palm yağının zararsız olup olmadığı kullanım şartlarına göre değişir ki bu koşullar bütün yağlar için geçerlidir. Palm yağında kanserojen toksiklerin açığa çıkmasına neden olan 200 derecelik sıcaklığa maruz kalma durumu diğer bütün yağlarda aynı etkiyi göstermektedir.
Palm yağı, Elaeis guineensis olarak bilinen, Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya gibi Müslüman ülkelerde tarımı yaygın olarak yapılan yağlı meyvenin pulp kısmından (yağ oranı %50) elde edilen ve oda sıcaklığında yarı katı olan bir yağdır.
Meyvenin çekirdeğinden elde edilen ve laurik asit (%40-52) içeriği yüksek olan yağ ise palm çekirdeği yağı olarak bilinmektedir. Gıda sanayinde diğer yağlara göre ucuz olması sebebiyle sıklıkla kullanılmaktadır.
Palm yağı pişirme yağı olarak, margarinlerde ve çeşitli hazır gıdalarda kullanılmakta olup, FAO (BM Gıda ve Tarım Örgütü) ve WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) ortak kuruluşu olan uluslararası CODEX Allimentarius Komisyonu tarafından, 17 yemeklik yağ çeşidinden biri olarak da kabul edilmektedir.
Helalplatform.com
Yorum Yap