Meğer küresel ısınma değil soğuma varmış

Küresel ısınma tellaklıklığına itiraz eden Northumbria Üniversitesi matematik profesörü Valentina Zharkova, "Dünya aslında ısınmıyor, mini buzul çağı kapımıza dayandı” demişti. Şimdi ise Antarktika kıtasının bazı yerlerinin son 20 yılda buzulların arttığı ortaya çıktı. Ekibin 1960'lı yılların uygu fotografları ile bugün arasında dğeişimi karşılaştırdılar. Karşılaştırma buzulların azalmadığı aksine çoğaldığını ortaya koydu.

Meğer küresel ısınma değil soğuma varmış
Türkiye dahil pek çok ülkede yaşanan yağmur ve kar yağışı küresel ısınma tezini çürütmeye yetmişti. Mayın ortası geçilmiş olmasına rağmen 10 yakın ilde yakar yardığı görüldü. En son dün Erzurum'a kar yağdı. Pekçok şehirde ise şiddetli yağmurlar görülüyor.

Öte yandan küresel ısınma tellaklıklığına itiraz eden Northumbria Üniversitesi matematik profesörü Valentina Zharkova, "Dünya aslında ısınmıyor, mini buzul çağı kapımıza dayandı” demişti. Şimdi ise Antarktika kıtasının bazı yerlerinin son 20 yılda buzulların arttığı ortaya çıktı. Ekibin 1960'lı yılların uygu fotografları ile bugün arasında dğeişimi karşılaştırdılar. Karşılaştırma buzulların azalmadığı aksine çoğaldığını ortaya koydu.

Uluslararası bilim adamlarından oluşan bir heyetp, küresel ısınma değil aksine soğuma yaşandığını ispat etti. Yeni tespite göre Antarktika kıtasının bazı yerlerinde son 20 yılda azalmak şöyle dursun buzlar çoğalmış. Uydu görüntüleri ise bu bölgelerden bazılarının 1960'lardan bu yana en gelişmiş konumlarında olduğunu gösterdi.

Cambridge'deki Scott Polar Araştırma Enstitüsü'nden (SPRI) ve makalenin baş yazarı Dr. Frazer Christie, "'Antarktika çevresindeki deniz buzunun ısınan bir iklimde nasıl değiştiğine bakılmaksızın, gözlemlerimiz, deniz buzu değişkenliğinin Antarktika Buz Levhası'nın sağlığı için genellikle gözden kaçan önemini vurgulamaktadır” dedi.

Diğer taraftan, yeni çalışma Dr. Christie ve ekinin doğu Antarktika Yarımadası'nın açıklarındaki Weddell Denizi'ndeki buz koşullarını incelemek için 2019’da yaptıkları bir keşif gezisinin ardından geldi.

Gezinin baş bilimcisi ve çalışmanın ortak yazarı, Prof. Dr.  Julian Dowdeswell, keşif gezisi sırasında buz rafı kıyı şeridinin bazı bölümlerinin 'uydu kayıtlarının 1960'ların başlarında başlamasından bu yana en gelişmiş konumlarında' olduğunu kaydetti.
 

Yorum Yap

Diğer Haberler