Hiç aklınıza gelir mi, içtiğiniz süt küf içersin, daha doğrusu aflatoksin içersin?
Maalesef bu durumu kabul etmeliyiz ki süt bazen aflatoksin içerebiliyor. Zaten nasıl içermesin ki, sütünü içtiğimiz hayvan da ne yiyorsa sütünü ondan üretiyor.
İsterse gözle görünür derecede küf içersin, isterse gözle görünmeyecek kadar az küf içersin bu yemleri yiyen inek veya koyun, keçinin sütlerinde aflatoksin bulunur.
Hayvan besleme alanında yapılan değişiklikler, büyük oranda yem saklamaya yönelik. Buna silaj yapma ve kurutarak balya yapmayı örnek verebiliriz. Tekniğine uygun yapılmayan bu yem saklama yöntemleri, yemde bozulma ve dolayısıyla küflenmeyle sonuçlanmaktadır.
Bazen ev tipi hayvancılıkta küflü yiyecekleri hayvanın tolere edeceği düşünülür ve yedirilir. Hayvan hastalanmaz ise sorun yok mudur gerçekten? Veya çiftlik ortamında gözle görünmeyen küflü silaj ve hatta küflü ot, yonca yedirilebilir. Küflü yonca ve küflü yem, hayvan hayatını büyük ölçüde tehdit eder fakat hayvan ölmezse sorun bitti sayılır mı?
Hayvan yiyeceklerindeki küf, etkisini insan gıdası içerisinde ve kronik aflatoksin zehirlenmesi şeklinde gösterecek olması korkunç bir sonuçtur.
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Bu korkunç sonuçtan kurtulmanın yolu, yem maddelerinin tekniğine uygun saklanmasıdır. Daha da önemlisi her mevsim mümkünse taze beslenmelerini sağlamaktır. Otlayarak beslenen hayvanın sütünde aflatoksin olmaz. Sütü doğal olur, bu süt şifadır ve üstelik bu süt bedavaya elde edilir.
Sütte Analiz Tablosu
Kaynak: bilalsari.com