BioNTech'in sabetaycı patronları hakim karşısında
BioNTech şirketi, aşı sonrası kalıcı hasarlar nedeniyle Özlem Türeci ve Uğur Şahin hakim karşısında.
Selanikli sabetaycı Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan BioNTech şirketi, Almanya'da hizmet veren iki hukuk şirketi tarafından dava edildi. Yapılan açıklamada, müvekkillerin sağlığında "kalıcı hasar" oluştuğu ve bu sebeple tazminat davası açıldığı duyuruldu.
Hamburg'da görülecek davanın müvekkili, BioNTech'ten 150 bin euro tazminat istiyor. BioNTech ise aşı ile yan etkiler arasında net bir bağ gösterilemediğini belirtiyor. BioNTech'in mahkum olması durumunda tüm dünyada BioNTech aşısı uygulayan hükümetler tazminat ödemeye mahkum edilebilir. Çünkü BioNTech hükümetlere tüm sorumluluğu üstlenmeleri şartı ile aşı adı verilen zehirli sıvıları vermiş.
"AŞIDAN SONRA KALP RİTMİNDE BOZUKLUK MEYDANA GELDİ"
İsmi açıklanmayan davacılardan birinin orta yaşlı bir sağlık sektörü çalışanı bir kadın olduğu da belirtildi.
Sağlık çalışanının aşı olduktan sonra kalp ritminde bozukluk meydana geldiği ve "beyin sisi" yaşadığı da vurgulandı. 12 Haziran 2023'te başlayacak mahekeme sürecinde kadının BioNTech'ten 150 bin euro (yaklaşık 3.7 milyon TL) tazminat istediği de açıklandı.
1 MİLYON EUROYA KADAR PARA İSTENİYOR
Hamburg'da görülecek davanın bu yöndeki yüzlerce iddiadan biri olduğu ve iki hukuk şirketi tarafından açılan davalardan 1 milyon euroya kadar tazminat istendiği belirtildi.
ŞİRKET DEĞİL HÜKÜMET ZARAR GÖREBİLİR
Financial Times, BioNTech'in davayı kaybetmesi durumunda doğrudan şirkete yönelik maddi bir hasarın oluşmayacağının altını çizerken, Avrupa Birliği'nin yasal olarak aşı üreticilerini koruduğunu ve davanın olası bir kaybı durumunda ise hükümetlerin suçlanabileceğini yazdı. Çünkü firma yaptığı sözleşme ile tüm sorumluluğu hükümetlere yüklemiş. Hükümetler ise aşı olanlara kağıt imzalatarak sorumluluktan kurtulmaya çalışmış. Ancak mahkeme bu imzaları geçersiz sayabilir.
Yorum Yap